Uproszczenie wyrażeń trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Panic16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2011, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Uproszczenie wyrażeń trygonometrycznych

Post autor: Panic16 »

przedstaw w prostej postaci
\(\displaystyle{ a \right) \ 1+\cos ^{2} \alpha -\sin \alpha \cos \alpha\\
b \right) \ \left( 9\tg \alpha +\ctg \alpha \right) ^{2} - \left( \tg \alpha -\ctg \alpha \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 18:31 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Uproszczenie wyrażeń trygonometrycznych

Post autor: anna_ »

b) wzory skróconego mnożenia i \(\displaystyle{ \tg \alpha \cdot \ctg \alpha=1}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Uproszczenie wyrażeń trygonometrycznych

Post autor: Lbubsazob »

a) Prościej chyba się nie da...
\(\displaystyle{ \ 1+\cos ^{2} \alpha -\sin \alpha \cos \alpha=\sin^2\alpha+\cos^2\alpha+\cos^2\alpha- \frac{1}{2} \cdot 2\sin\alpha\cos\alpha=\sin^2\alpha+2\cos^2\alpha- \frac{1}{2}\sin2\alpha}\)
ODPOWIEDZ