związki miedzy funkcjami
związki miedzy funkcjami
oblicz \(\displaystyle{ \cos \alpha , \ \tg \alpha}\) jeśli \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 18:27 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
związki miedzy funkcjami
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin^{2}\alpha+\cos^{2}\alpha =1}\) by policzyć \(\displaystyle{ \cos\alpha}\)
Potem łatwo obliczysz \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
PS: przed pisaniem LaTeX-em wstaw ,, [ tex ] " po skończeniu ,,[ /tex ]" (bez spacji pomiędzy)
Potem łatwo obliczysz \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
PS: przed pisaniem LaTeX-em wstaw ,, [ tex ] " po skończeniu ,,[ /tex ]" (bez spacji pomiędzy)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 21:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.