Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ 4 \cos ^ {2}x+ \cos ^ {2}2x=2\\ \cos x -\sqrt{3} \sin x =1\\ 4 \sin ^ {2}x+2(\sqrt{2}-1) \sin x =\sqrt{2}\\ 2 \sin ^ {3}x+ \sin x \cos x - \sin x =0\\ 6 \ctg ^ {2}x-4 \cos ^ {2}x=1\\ \tg ^ {2}x + \frac{3}{ \cos x }+3=0}\)
Ustal tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{ \cos x + \sin x }{ \cos x - \sin x } = \tg 2 x + \frac{1}{ \cos 2 x}\\
\frac{1+2 \tg x - \tg ^ {2}x }{ \cos 2 x+ \sin 2 x} = \frac{1}{ \cos ^ {2}x } \\1+ \sin 4 x= \left( 1+2 \sin x \cos x -2 \sin ^ {2} \right) ^{2} \\\frac{ \cos x - \sin x }{ \cos x \sin x } = \frac{2 \ctg 2 x}{ \cos x + \sin x } \\2 \left( \ctg 2 x+ \frac{1}{ \sin 2 x} \right) = \ctg \frac{x}{2} - \tg \frac{x}{2} \\
\frac{- \cos 2 x}{ \sin x \cos x } = \tg x - \ctg x \\
\frac{ \cos 2 x}{ \ctg ^ {2}x - \tg ^ {2}x } = \frac{1}{4} \sin ^ {2}2x}\)
Nie bardzo rozumiem rozwiązywania równań trygonometrycznych, więc jeśliby ktoś objaśnienie dodał do rozwiązań to byłabym wdzięczna.
Równania trygonometryczne i ustalanie tożsamości.
Równania trygonometryczne i ustalanie tożsamości.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 17:22 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równania trygonometryczne i ustalanie tożsamości.
\(\displaystyle{ \cos2x=2\cos^2x-1}\) - wykorzystaj to w pierwszym równaniu, następnie wykonaj działania i rozłóż na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia tak żeby po jednej stronie równania mieć \(\displaystyle{ 0}\). Dalej już otrzymujesz bezpośrednio serie rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania trygonometryczne i ustalanie tożsamości.
2) Podzielić stronami przez 2; jest :
\(\displaystyle{ 0,5 \cos x -0,5\sqrt 3 \sin x =0,5}\)
\(\displaystyle{ \sin 3 0^\circ\cdot \cos x - \cos 3 0^\circ\cdot \sin x =0,5}\) (na lewej zwinąć ze wzoru ...)
3) Podstawić coś zamiast sinusa, rozwiązać kwadratowe, wrócić do podstawienia.
\(\displaystyle{ 0,5 \cos x -0,5\sqrt 3 \sin x =0,5}\)
\(\displaystyle{ \sin 3 0^\circ\cdot \cos x - \cos 3 0^\circ\cdot \sin x =0,5}\) (na lewej zwinąć ze wzoru ...)
3) Podstawić coś zamiast sinusa, rozwiązać kwadratowe, wrócić do podstawienia.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 23:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos