Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, a jakże inaczej.
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
Witam, borykam się z jednym zadaniem, próbowałem już na parę sposobów i jakbym nie próbował, do niczego nowego nie dochodzę. Treść polecenia brzmi "Nie korzystając z kalkulatora ani tablic trygonometrycznych oblicz wartość wyrażenia":
\(\displaystyle{ \frac{2 - \tg ^ {2}60^\circ}{ \sin 3 0^\circ \cdot \cos 6 0^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 - \tg ^ {2}60^\circ}{ \sin 3 0^\circ \cdot \cos 6 0^\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 00:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
Masz wyprowadzić wartości funkcji dla tych argumentów żeby to obliczyć? To są dość powszechnie znane wartości dla tych argumentów dlatego pytam.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 23:33 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
Nie wyświetla się, bo stopień to "^circ".
Nie bardzo rozumiem polecenie. Nie możesz skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \tg 60^\circ= \sqrt{3}, \cos 60^\circ=\sin 30^\circ=\frac12}\)?
JK
Nie bardzo rozumiem polecenie. Nie możesz skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \tg 60^\circ= \sqrt{3}, \cos 60^\circ=\sin 30^\circ=\frac12}\)?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, a jakże inaczej.
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
nie mogę właśnie, mam to tak poprzekształcać i skorzystać ze wzorów, żeby uzyskać wynik w postaci jakiejś liczby całkowitej chyba.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
Możesz znaleźć te wartości korzystając z definicji funkcji trygonometrycznych za pomocą kąta skierowanego. Tworzysz trójkąt prostokątny w układzie współrzędnym o kącie ostrym 30 stopni znając stosunek długości boków tego trójkąta (ustalasz długość jednego boku i "zaczepiasz" go w danym punkcie). Jakoś je obliczyć musisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, a jakże inaczej.
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
kurde, ale tu chodzi o przekształcenie tego w taki sposób, żeby można było uzyskać konkretne liczby (np. za pomocą jedynki trygonometrycznej, etc.). Rzecz w tym, że nie wiem jak to po kolei zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
W zaproponowanym przeze mnie sposobie nie korzystasz z tego z czego nie wolno (treść zadania). Jakie wzory możesz stosować?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, a jakże inaczej.
Bez użycia kalkulatora i tablic tryg. oblicz wartość wyraż.
nie mam tego określonego, więc z każdego, jaki dotychczas poznałem, a że jestem w drugiej klasie ponadgimnazjalnej, to niewiele.