\(\displaystyle{ 2(\tg30^\circ - \sin45^\circ) \cdot (\cos45^\circ - \ctg60^\circ) =}\)
W odpowiedziach z tyłu zbioru wynik wynosi \(\displaystyle{ 4\sqrt{6} - 7}\), a mi cały czas inny wynik wychodzi, a mianowicie \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{6}}{3} - 1\frac{2}{3}}\)
Proszę o jakieś wskazówki i z góry dziękuję.
Funkcje kątów 30, 45, 60. Działanie do obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
Funkcje kątów 30, 45, 60. Działanie do obliczenia.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:13 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to '^\circ'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to '^\circ'.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Funkcje kątów 30, 45, 60. Działanie do obliczenia.
Pokaż jak liczysz, poszukam błędów.
Wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{6} -5}{3}}\)-- dzisiaj, o 16:42 --Czyli jest błąd w odpowiedzi. Masz dobry wynik.
Wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{6} -5}{3}}\)-- dzisiaj, o 16:42 --Czyli jest błąd w odpowiedzi. Masz dobry wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 4 razy
Funkcje kątów 30, 45, 60. Działanie do obliczenia.
Wygląda na to, że wynik na końcu książki jest błędny.-- 18 wrz 2011, o 16:43 --To dzięki wielkie Mogę podrzucić jeszcze jedno zadanie tutaj?