Zapisać w postaci iloczynu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

Zapisać w postaci iloczynu

Post autor: pitergg »

Jak zapisać poniższe równania w postaci iloczynu?
\(\displaystyle{ \cos \alpha + \cos 2 \alpha + \cos 3 \alpha\\ \sin \alpha + \sin \beta + \sin \left( \alpha + \beta\right)}\)
Coś nie bardzo wiem jak robić zadania tego typu. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 19:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zapisać w postaci iloczynu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \cos \alpha + \cos 2 \alpha + \cos 3 \alpha=\cos 2\alpha+2\cos \frac{\alpha+3\alpha}{2}\cos \frac{3\alpha-\alpha}{2} =\cos 2\alpha+2\cos 2\alpha \cos \alpha= \\ =\cos 2\alpha\left(1+2\cos \alpha\right)}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 19:42 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieuzasadnione stosowanie spacji: \ w kodzie LaTeX-a
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

Zapisać w postaci iloczynu

Post autor: pitergg »

Dzięki, tylko jak robić ogólnie tego typu zadania?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zapisać w postaci iloczynu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \sin \alpha \ + \sin \beta \ + \ \sin \left( \alpha \ + \beta \right) =2\sin \frac{\alpha+\beta}{2}\cos \frac{\alpha-\beta}{2}+2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cos \frac{\alpha+\beta}{2}=2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \left( \cos \frac{\alpha-\beta}{2}+\cos \frac{\alpha+\beta}{2} \right)}\)

Niestety nie ma żelaznej reguły do rozwiązywanie tego typu zadań. Należy przede wszystkim umiejętnie posługiwać się wzorami trygonometrycznymi.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 00:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zapisać w postaci iloczynu

Post autor: Crizz »

Na wszelki wypadek: to oczywiście nie koniec zadania.
ODPOWIEDZ