Serdecznie proszę o pomoc ! Nie wiem jak się za to zabrać, a na zajęciach mnie nie było i mam zaległości.
a) \(\displaystyle{ \sin 2x = \cos x + | \cos x |}\) doszłam do momentu \(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{13-18\tg x} = 6 \tg x - 3}\)
c) \(\displaystyle{ \left| \tg x + \ctg x\right| = \frac{4}{\sqrt{3}}}\)
d) \(\displaystyle{ 4 \cos 2x + 2\cdot \frac{1}{2} \sin 2x = 6}\)
e) \(\displaystyle{ 1+\cos 2x \ge 3 \sin x}\)
f) \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{ \sqrt{1-\cos x} } \ge 1}\)
Cztery równania i dwie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Cztery równania i dwie nierówności
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 19:08 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Cztery równania i dwie nierówności
a) Potraciłaś sporo przypadków. Na początek rozważ dwa związane z modułem,
b) Najpierw odpowiednie założenia, potem podnieś do kwadratu,
c) Rozpisz tangens i cotangens, sprowadź do wspólnego mianownika i co nieco się uprości,
d) Coś to dziwnie wygląda, ale warto spróbować oszacować lewą stronę.
Znając życie to pewnie te przykłady już były na forum, więc możesz ich poszukać.
b) Najpierw odpowiednie założenia, potem podnieś do kwadratu,
c) Rozpisz tangens i cotangens, sprowadź do wspólnego mianownika i co nieco się uprości,
d) Coś to dziwnie wygląda, ale warto spróbować oszacować lewą stronę.
Znając życie to pewnie te przykłady już były na forum, więc możesz ich poszukać.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Cztery równania i dwie nierówności
Starałam się je znaleźć, ale na marne. Dziękuję bardzo za podpowiedzi, trochę się rozjaśnia. A z nierównościami co zrobić? Bo tutaj jest gorzej..
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Cztery równania i dwie nierówności
W e) to \(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2 x}\) i za \(\displaystyle{ \sin x}\) podstawiasz pomocniczą zmienną. W f) mianownik jest dodatni, więc możesz przez niego pomnożyć. A potem to już podobnie do b) - założenia i podnoszenie do kwadratu.