trygonometria w ciągu
trygonometria w ciągu
cóż z tym zrobić?
zadanie: nie wykorzystując pochodnych wyznaczyć przedziały zawarte w (0, 2Π) na których dana funkcja jest rosnąca
f(x)=cosx+2cos�x+4cos�x+...
dla przedziałów na których cosx jest mniejszy od 0.5 to wiadomo, pisze sobie sumę ciągu nieskończonego, robie nierówność f(x2)>f(x1) gdzie x2>x1 i wychodzi
ale co z przedziałami dla których cosx jest większy od 0.5?
zadanie: nie wykorzystując pochodnych wyznaczyć przedziały zawarte w (0, 2Π) na których dana funkcja jest rosnąca
f(x)=cosx+2cos�x+4cos�x+...
dla przedziałów na których cosx jest mniejszy od 0.5 to wiadomo, pisze sobie sumę ciągu nieskończonego, robie nierówność f(x2)>f(x1) gdzie x2>x1 i wychodzi
ale co z przedziałami dla których cosx jest większy od 0.5?
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trygonometria w ciągu
Funkcję stanowi suma wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie \(\displaystyle{ q=2cosx}\) więc musisz według niego rozpatrywać tą sprawę.
trygonometria w ciągu
no tak, to zauważyłem
ale to nie rozwiązuje problemu
co np. z cosinusami mniejszymi od -0,5 ?
ale to nie rozwiązuje problemu
co np. z cosinusami mniejszymi od -0,5 ?
trygonometria w ciągu
eeee chyba czegoś tu kolega nie rozumiesz
poza tym wcale nie jest powiedziane że iloraz ciągu ma być mniejszy od jeden
owszem, tak bywa, ale tak wcale być nie musi
poza tym wcale nie jest powiedziane że iloraz ciągu ma być mniejszy od jeden
owszem, tak bywa, ale tak wcale być nie musi
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
trygonometria w ciągu
Oj oj chyba musi Przeciez to jest ciag NIESKONCZONY... Jesli q by sie nie zawieralo w tym przedziale to by nie obowiazywal wzor na sume ciagu... Zle mowie??
P.S. Zobacz np tutaj:
POZDRO
P.S. Zobacz np tutaj:
POZDRO
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
trygonometria w ciągu
jeżeli q było by większe od 1 to w tedy suma tych wszy cosnisów wyszł by nieskończonośc a gdy był by równe 1 to to rozpatrujemy tylko ncosx przy n dążacym do niekończoności a to tez jestr nieskończoność czyli zakładają to |q| w dzienidzie wyznaczonej przez soku11
trygonometria w ciągu
(tak dla pewności)
a więc funkcja f(x) rośnie tylko na przedziale (4/3 *Π, 5/3 *Π)?
(no oczywiście dla przedziału (0,2Π)
a sytuacji |cosx|
a więc funkcja f(x) rośnie tylko na przedziale (4/3 *Π, 5/3 *Π)?
(no oczywiście dla przedziału (0,2Π)
a sytuacji |cosx|