Obliczyć cosinus znając tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Alebaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2011, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sosnowa

Obliczyć cosinus znając tangens

Post autor: Alebaa »

Oblicz \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg\alpha=4}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 23:14 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczyć cosinus znając tangens

Post autor: piasek101 »

Znasz (prawdopodobnie) zależności (podstawowe) między funkcjami trygonometrycznymi tego samego kąta; z nich (mając tangensa) wyznaczasz sinusa (albo kosinusa) kąta; potem korzystasz z zależności na kosinusa podwojonego kąta.
Pokazujesz; sprawdzamy (podpowiadamy).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Obliczyć cosinus znając tangens

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\frac{1-\tan^2\alpha}{1+\tan^2\alpha}}\)

To jeden z tych wzorów.
ODPOWIEDZ