Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
Cześć, jakoś dziwne wychodzą mi wyniki. Jeśli ktoś może, proszę o rozwiązanie krok po kroku, abym sprawdził gdzie mam błąd.
\(\displaystyle{ 3 \sin 30 ^{\circ} - 2 \cos 45 ^{\circ} + 4\tg 60 ^{\circ} \\
\tg 45 ^{\circ} - 2\tg ^{2}45 ^{\circ} + 2\sin 30 ^{\circ} + 3 \tg 60 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin 30 ^{\circ} - 2 \cos 45 ^{\circ} + 4\tg 60 ^{\circ} \\
\tg 45 ^{\circ} - 2\tg ^{2}45 ^{\circ} + 2\sin 30 ^{\circ} + 3 \tg 60 ^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 12:36 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
\(\displaystyle{ a) 3 \cdot \frac{1}{2} - 2 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} + 4 \cdot \sqrt{3} = \frac{3}{2} - \frac{2 \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3} = \frac{ \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 12:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
a co to za \(\displaystyle{ x}\) ??-- 11 wrz 2011, o 12:49 --\(\displaystyle{ \frac{3}{2} - \frac{2 \sqrt{2} }{2} \not= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
no to odjąłem i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) A mówisz, że to źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
\(\displaystyle{ 3-2 \sqrt{2}}\) to tak jakbyś miał 3 jabłka i dwie gruszki. Jak od 3 jabłek odejmiesz dwie gruszki to zostanie ci gruszka?
NIE MOŻESZ SOBIE TEGO ODJĄĆ
\(\displaystyle{ 3-2 \sqrt{2}}\) zostawiasz w tej postaci-- 11 wrz 2011, o 13:01 --\(\displaystyle{ \frac{3}{2} - \frac{2 \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3} = \frac{ 3-2\sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3}}\)
NIE MOŻESZ SOBIE TEGO ODJĄĆ
\(\displaystyle{ 3-2 \sqrt{2}}\) zostawiasz w tej postaci-- 11 wrz 2011, o 13:01 --\(\displaystyle{ \frac{3}{2} - \frac{2 \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3} = \frac{ 3-2\sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
Czyli wynik powinien być
\(\displaystyle{ \frac{3-2 \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-2 \sqrt{2} }{2} + 4 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Obliczenia z sinusami, cosinusami, etc.
Tak, możesz jeszcze zapisać wynik w postaci jednego ulamka- to już zależy od polecenia, czy tego wymaga czy nie. taki wynik też jest poprawny. Dla wprawy możesz spróbować