Czy prawdziwa jest nierówność:
a) \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3} < \sin \frac{\pi}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3} < \sin \frac{\pi}{5}}\)
c) \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{3} < \cos \frac{\pi}{5}}\)
d) \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3} < \cos \frac{\pi}{5}}\)
jakis sposob na to zadanie? nie chodzi mi o odczytywanie z wykresu ,bo i tu sie mozna pomylic...
prawdziwa nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
prawdziwa nierownosc
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sin \left ( \frac{ \pi }{2} - \alpha \right )}\)
Skorzystaj z tego, że funkcja sinus jest rosnąca w przedziale \(\displaystyle{ \left ( 0; \frac{ \pi }{2} \right )}\), a funkcja cosinus malejąca w tymże przedziale.
Skorzystaj z tego, że funkcja sinus jest rosnąca w przedziale \(\displaystyle{ \left ( 0; \frac{ \pi }{2} \right )}\), a funkcja cosinus malejąca w tymże przedziale.