nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jull
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

nierówność trygonometryczna

Post autor: Jull »

a jak rozwiazywac takiego typu nierownosci?
\(\displaystyle{ \cos^{2}x > \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2011, o 21:50 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
dwumian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 20 mar 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 34 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: dwumian »

Przepraszam, nie zauważyłem edytowania. Może przekształcenie do cosinusa podwojonego kąta coś da ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \cos x>\sqrt{0,5}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x<-\sqrt{0,5}}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2011, o 22:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Awatar użytkownika
dwumian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 20 mar 2011, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 34 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: dwumian »

Wyszło mi tak:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ