czy istnieje taki kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

czy istnieje taki kąt

Post autor: kicpereniek »

Witam!
Mam problem z zadaniem:
Czy istnieje kąt, którego \(\displaystyle{ \sin=\frac{\sqrt{5}} {5}}\) a \(\displaystyle{ \cos=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\) ? Odpowiedź uzasadnij
Serdecznie prosiłbym o wytłumaczenie jak robić zadania takiego typu
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

czy istnieje taki kąt

Post autor: sea_of_tears »

sprawdź, czy zachodzi jedynka trygonometryczna
szw1710

czy istnieje taki kąt

Post autor: szw1710 »

Tak, istnieje, bo suma kwadratów tych liczb wynosi 1. Jest twierdzenie mówiące, że jeśli \(\displaystyle{ a^2+b^2=1,}\) to istnieje dokładnie jeden kąt \(\displaystyle{ alphain[0,2pi)}\) taki, że \(\displaystyle{ \cos\alpha=a,\;\sin\alpha=b.}\) Skoro Twoje \(\displaystyle{ a,b}\) są dodatnie, to ponadto wiemy, że jest to kąt ostry. Zatem wystarczy go zidentyfikować z sinusa lub cosinusa. Ale nie jest to "ładny" kąt. I wcale nie chodzi o jego konkretną wartość, lecz o to twierdzenie.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

czy istnieje taki kąt

Post autor: kicpereniek »

okej, zrozumiałem
bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ