rozwiaz
\(\displaystyle{ \cos \left( x- \frac{ \pi }{6} \right) - \frac{1}{2} \ge \cos x}\)
nawiasy: left(,
ight)
nierownosc trygonometryczna
nierownosc trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 19:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
nierownosc trygonometryczna
a można prosić o wynik bo nie wiem czy mi dobrze wychodzi
-- 7 wrz 2011, o 19:32 --
a jak dojde do takiego czegos
\(\displaystyle{ 2\sin \left( x- \frac{ \pi }{12} \right) \cdot \sin \frac{ \pi }{12}- \frac{1}{2} \ge 0}\)
to co dalej?
-- 7 wrz 2011, o 19:32 --
a jak dojde do takiego czegos
\(\displaystyle{ 2\sin \left( x- \frac{ \pi }{12} \right) \cdot \sin \frac{ \pi }{12}- \frac{1}{2} \ge 0}\)
to co dalej?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 19:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: działanie mnożenia: \cdot
Powód: działanie mnożenia: \cdot
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
nierownosc trygonometryczna
Nie liczyłem tego, ale dochodzę do wniosku, że różnica pomiędzy cosinusami oddalonymi o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) musi być mniejsza niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Czyli wynikiem jest zbiór pusty.
Zgubiłaś minus przed 2.
Jak do tego dojdziesz to wiesz, ze \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{12} = \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
Po skróceniu wszystkiego i uproszeniu uzyskasz:
\(\displaystyle{ \sin(x- \frac{\pi}{12}) \le -\sqrt{2} - \sqrt{6}\\
-\sqrt{2} - \sqrt{6} \approx -2}\)
Sinus nie przyjmuje wartości mniejszych niż -1.
Czyli wynikiem jest zbiór pusty.
Zgubiłaś minus przed 2.
Jak do tego dojdziesz to wiesz, ze \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{12} = \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
Po skróceniu wszystkiego i uproszeniu uzyskasz:
\(\displaystyle{ \sin(x- \frac{\pi}{12}) \le -\sqrt{2} - \sqrt{6}\\
-\sqrt{2} - \sqrt{6} \approx -2}\)
Sinus nie przyjmuje wartości mniejszych niż -1.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 19:45 przez Erurikku, łącznie zmieniany 4 razy.
nierownosc trygonometryczna
a czasem nie \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \pi }{2}, \frac{2 \pi }{3}\right]}\)
przedział domknięty: left[,
ight]
symbole <, > służą do oznaczania relacji porządku liniowego-- 7 wrz 2011, o 20:13 --nie chce wyjśc ten wynik
przedział domknięty: left[,
ight]
symbole <, > służą do oznaczania relacji porządku liniowego-- 7 wrz 2011, o 20:13 --nie chce wyjśc ten wynik
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 19:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.