Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: aga.gmail »

W zbiorze licz rzeczywistych:
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x = \cos 3x \sin5x}\)
Proszę o rozwiązanie krok po kroku z szczególną uwagą na zastosowanie wzorów
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Podpowiedź.
Pomnóż stronami przez 2 i szukaj po obu stronach wyniku z sumy sinusów.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Majeskas »

Zapisuję równanie tak, żeby skorzystać ze wzoru:

\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \beta =2\sin \frac{ \alpha + \beta }{2} \cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)



\(\displaystyle{ 2\sin \frac{ 8x+6x }{2} \cos \frac{8x-6x }{2}=2\sin \frac{ 8x+2x }{2} \cos \frac{8x-2x }{2}}\)


Dalej próbuj sama.
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: aga.gmail »

Ok, już mam. Dzięki za wskazówki, przydały się do reszty przykładów
ODPOWIEDZ