Uprość wyrażenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lucky44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: lucky44 »

No tak wakacje się skończyły i od pierwszej lekcji problemy ktoś może mi pomóc, z góry dziękuje?

Uprość wyrażenie nie korzystając z tablic trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \sin{5} + \sin{( -90)}+ \cos{175}}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 17:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: Lorek »

Dla środkowego składnika możesz skorzystać z nieparzystości sinusa, dla ostatniego (o ile to są stopnie) z odpowiedniego wzoru redukcyjnego, tj. \(\displaystyle{ \cos(180-x)=...}\)
lucky44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2009, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Uprość wyrażenie

Post autor: lucky44 »

To dobrze myślałem, dziękuje;)
ODPOWIEDZ