Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zdania:
Obilcz miary kątów i długości boków trójkąta prostokątnego mając dane:
\(\displaystyle{ a) \alpha = 45}\)\(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b) \beta = 30}\) \(\displaystyle{ a=5\sqrt{2}}\)
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Rozwiązywanie trójkątów prostokątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemków
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązywanie trójkątów prostokątnych
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 20:06 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązywanie trójkątów prostokątnych
a) własności trójkąta równoramiennego
b) własności trójkąta 30, 60, 90 stopni
Pitagorasem możesz nawet to obliczyć.
b) własności trójkąta 30, 60, 90 stopni
Pitagorasem możesz nawet to obliczyć.