Witam wszystkich forumowiczów!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania
\(\displaystyle{ 3\sin x = 2\cos^3x}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kamionka Mała
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 21:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używanie LaTeX-a zwiększa czytelność zapisu wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Powód: Używanie LaTeX-a zwiększa czytelność zapisu wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne
Możesz podnieść stronami do kwadratu, a następnie podstawić \(\displaystyle{ t=\cos^2 x}\), ale nie powiem, żeby coś ładnego z tego wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kamionka Mała
Równanie trygonometryczne
W odpowiedzi jest wskazówka:
Przyjmując \(\displaystyle{ \sin x = y}\), otrzymujemy równanie: \(\displaystyle{ 2 y^{2} + 3y - 2 = 0}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć jak do tego dojść?
Przyjmując \(\displaystyle{ \sin x = y}\), otrzymujemy równanie: \(\displaystyle{ 2 y^{2} + 3y - 2 = 0}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć jak do tego dojść?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 23:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie trygonometryczne
Bardzo prosto: pomyliłeś się w treści zadania.
Powinno być \(\displaystyle{ 3\sin x = 2\cos^2x}\), wtedy wskazówka ma sens. Inna możliwość - błąd w treści zadania.
JK
Powinno być \(\displaystyle{ 3\sin x = 2\cos^2x}\), wtedy wskazówka ma sens. Inna możliwość - błąd w treści zadania.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kamionka Mała
Równanie trygonometryczne
Fakt, wtedy wskazówka ma sens.
Prawdopodobnie masz rację i treść zadania jest błędna.
Dziękuję
Prawdopodobnie masz rację i treść zadania jest błędna.
Dziękuję