kilka łatwych pytań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11458
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

kilka łatwych pytań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Sporządź wykres \(\displaystyle{ f}\) (lewej strony równania). Nastepnie znajdz największe ujemne i najmniejsze dodatnie miejsce zerowe \(\displaystyle{ f}\).
Czy rozwiązań jest nieskończenie wiele ?


\(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{\pi}{4} \right) + \cos \left( x + \frac{\pi}{4} \right) =\sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 23:35 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 12 razy.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

kilka łatwych pytań

Post autor: wszamol »

\(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{\pi}{4} \right) + \cos \left( x + \frac{\pi}{4} \right)= \sqrt{2} \sin \left(x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\)

Teraz chyba łatwiej będzie
ODPOWIEDZ