Podaj zbiór rozwiązań nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Funkcje \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) są określone w przedziale \(\displaystyle{ [-\pi;2 \pi]}\), dane są wzorami \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) i \(\displaystyle{ g(x)=x^2-\pi x}\) . Podaj zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ f(x) \le g(x)}\).
Moja odpowiedź to \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \vee [\pi;2 \pi]}\), lecz w książce jest: \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0) \vee (\pi;2 \pi]}\), wydaje mi się, że raczej ja mam dobrze?
Moja odpowiedź to \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \vee [\pi;2 \pi]}\), lecz w książce jest: \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0) \vee (\pi;2 \pi]}\), wydaje mi się, że raczej ja mam dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Ja widziałem jedynie tego typu zapisy \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \vee x \in [\pi;2 \pi]}\), \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \cup [\pi;2 \pi]}\)kamil13151 pisze:Z jakim zapisem?
ew. sam zbiór \(\displaystyle{ [-\pi;0] \cup [\pi;2 \pi]}\)
Ale może się mylę. Tak miałeś napisane w książce jak tutaj napisałeś (abstrachując od błędnej odpowiedzi)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Chodzi Ci o ten znaczek \(\displaystyle{ \vee}\), oczywiście to jest \(\displaystyle{ \cup}\), tylko nie chce się go pisać
Tak więc moja odpowiedź wygląda: \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \cup [\pi;2 \pi]}\), a w książce sam zbiór podany: \(\displaystyle{ [-\pi;0) \cup (\pi;2 \pi]}\).
Tak więc moja odpowiedź wygląda: \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \cup [\pi;2 \pi]}\), a w książce sam zbiór podany: \(\displaystyle{ [-\pi;0) \cup (\pi;2 \pi]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
No to ok.kamil13151 pisze:Chodzi Ci o ten znaczek \(\displaystyle{ \vee}\), oczywiście to jest \(\displaystyle{ \cup}\), tylko nie chce się go pisać
Tak więc moja odpowiedź wygląda: \(\displaystyle{ x \in [-\pi;0] \cup [\pi;2 \pi]}\), a w książce sam zbiór podany: \(\displaystyle{ [-\pi;0) \cup (\pi;2 \pi]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Błąd w druku, odpowiedź z książki byłaby dobra jakby nierówność była ostra. Takie rzeczy możesz szybko sprawdzić nawet Wolframem w przeglądarce.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
xanowron, sprawdziłem, ale wolałem się upewnić
Jeszcze mam jedno pytanie:
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x ^{ \sqrt{\left| \cos x \right| -1 } }}\). W książce jest wskazówka dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ k\pi}\), \(\displaystyle{ k \in C \setminus \left\{ 0\right\}}\).
Niby dlaczego bez zera? Toć dla \(\displaystyle{ \cos 0=1 \rightarrow f(x)=1}\)
Znów błąd?
Jeszcze mam jedno pytanie:
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x ^{ \sqrt{\left| \cos x \right| -1 } }}\). W książce jest wskazówka dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ k\pi}\), \(\displaystyle{ k \in C \setminus \left\{ 0\right\}}\).
Niby dlaczego bez zera? Toć dla \(\displaystyle{ \cos 0=1 \rightarrow f(x)=1}\)
Znów błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Ta potęga to jest do iksa czy do \(\displaystyle{ \cos x}\)?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 13:42 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Nie no, przecież jak rozumiem, to tylko \(\displaystyle{ x}\) jest podniesiony do potęgi, a nie cały \(\displaystyle{ \cos}\), czyli pod cosinusem wychodzi \(\displaystyle{ 0^{0}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 13:46 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Ehh, ja brałem, że to potęga do \(\displaystyle{ \cos x}\). Dzięki.
Tak nawiasem to jak mam narysować \(\displaystyle{ y=\cos 1}\) ? Z przybliżenia ?
Tak nawiasem to jak mam narysować \(\displaystyle{ y=\cos 1}\) ? Z przybliżenia ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
Co to za książka?
Treści zadań średnio pasują do odpowiedzi, jeśli rzeczywiście wykładnik dotyczy tylko argumentu cosinusa to rysujesz w przybliżeniu, ale moim zdaniem wykładnik obejmuje całość i zero powinno być w dziedzinie, wtedy to ma większy sens.
Treści zadań średnio pasują do odpowiedzi, jeśli rzeczywiście wykładnik dotyczy tylko argumentu cosinusa to rysujesz w przybliżeniu, ale moim zdaniem wykładnik obejmuje całość i zero powinno być w dziedzinie, wtedy to ma większy sens.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Podaj zbiór rozwiązań nierówności
No niby tak, ale wtedy potęgę pisze się przy cosinusie, a nie przy argumencie, ewentualnie wstawia się po prostu nawias-- 29 sie 2011, o 14:17 --Właśnie zajrzałem do tej książki i wygląda to tak, jakby \(\displaystyle{ x}\) był podniesiony do potęgixanowron pisze: Treści zadań średnio pasują do odpowiedzi, jeśli rzeczywiście wykładnik dotyczy tylko argumentu cosinusa to rysujesz w przybliżeniu, ale moim zdaniem wykładnik obejmuje całość i zero powinno być w dziedzinie, wtedy to ma większy sens.