Rozwiązać nierówności:
1. \(\displaystyle{ \frac{2}{\pi} - cosx >0}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{3}{\pi} - sinx }\)
funkcje cyklometryczne - proste nierówności
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
funkcje cyklometryczne - proste nierówności
1 bedzie tak
\(\displaystyle{ cosx\frac{3}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{3}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ x=arcsin\frac{3}{\pi}+2k\pi \; \; lub \; \; x=\pi -arcsin\frac{3}{\pi} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x\in (arcsin\frac{3}{\pi}+2k\pi,\pi -arcsin\frac{3}{\pi} + 2k\pi)}\)
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 01:51 ]
radze narysowac rysunki pomocnicze lepiej widać
\(\displaystyle{ cosx\frac{3}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{3}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ x=arcsin\frac{3}{\pi}+2k\pi \; \; lub \; \; x=\pi -arcsin\frac{3}{\pi} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x\in (arcsin\frac{3}{\pi}+2k\pi,\pi -arcsin\frac{3}{\pi} + 2k\pi)}\)
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 01:51 ]
radze narysowac rysunki pomocnicze lepiej widać