Obliczyć sin^2(21)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lolo2060
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 gru 2004, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciechanów

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: lolo2060 »

potrzebuje pomocy jak obliczyć sinus do kwadratu razy 21 stoponi
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: Zlodiej »

Po pierwsze zapoznaj sie z regulaminem forum jeśli chodzi o nazywanie topiców ...
Po drugie zapoznaj się z obowiazujacymi zapisami na forum ...
Po trzecie nie łatwiej to policzyc na kalkulatorze ? najpierw liczysz \(\displaystyle{ \sin (21)}\) a potem podnosisz do kwadratu ... mozna tez uzyć tablic bo ja nie widze innego sposobu ...

A prawidłowy zapis powinien wygladać nastepująco:
\(\displaystyle{ \sin ^2(21)}\)

To jest ostrzezenie potem bedzie blokowany dla przykładu temat ...

przepraszam jeśli coś źle zrozumiałem ....
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: Skrzypu »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\sin 30=\sin 210}\)

\(\displaystyle{ 2 \cdot 105=210}\)
Teraz oblicz ile wynosi \(\displaystyle{ \sin 105}\)

\(\displaystyle{ 5 \cdot 21=105}\)
A teraz korzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \sin 5x=16\sin ^5 x - 20 \sin ^3 x +5\sin x}\)

Teraz podnieś do kwadratu i masz wynik
siegamnieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: siegamnieba »

no tak ale ja mam ten sam problem i w moim kalkulatorze samego sinusa nie mogę podnieść do kwadratu mam taki przykład \(\displaystyle{ 511 \cdot \sin \left( 53,21 \right) ^3}\) ale nie mogę w kalkulatorze zrobić tak by potęga była po sinusie przed nawiasem gdyż kalkulator od razu mi po sinusie daje nawias próbowałam zrobić \(\displaystyle{ \sin \left( \sin \left( \sin \left( 53,21 \right) \right)}\))
ale też nie działa mam casio 350 es i nie rozumiem tego problemu nie mam instrukcji obsługi
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 10:46 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: miki999 »

Bo trzeba rozumieć co się robi...
\(\displaystyle{ \sin^2 x}\) jest tożsamy \(\displaystyle{ \left( \sin x\right)^2}\).


Pozdrawiam.
siegamnieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: siegamnieba »

miki ale sin 53,21^3 to w moim kalkulatorze nie daje tego samego wyniku co mojemu koledze fakt mamy inne kalkulatory ale wyniki muszą być identyczne i nie wiem jak dojść do tego stopnia by było ok
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Obliczyć sin^2(21)

Post autor: miki999 »

Bo \(\displaystyle{ \sin 53,21^3}\) to nie to samo co \(\displaystyle{ (\sin 53,21)^3}\)> ponadto radzę sprawdzić, czy używasz stopni czy radianów.
ODPOWIEDZ