\(\displaystyle{ x \neq k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2} x+\cos x}{\sin x}=0/ \cdot \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x+\cos x=0}\)
I teraz podstawiam pod \(\displaystyle{ t}\), obliczam delte itd. Chodzi mi o poczatek czy dobrze jest?? Czy nie robie bledu mnozac obu stronnie przez sinus, oczywiscie okreslilem dedzine funkcji napoczatku
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 14:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z pkt. 2.7 Instrukcji: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z pkt. 2.7 Instrukcji: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
To jeszcze pytanie. Jak przedstawic pierwiastki funkcji
\(\displaystyle{ x _{1} = \pi +2k \pi \vee x _{2} = \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
Z dziedziną bo do niej nie nalezy \(\displaystyle{ x=k \pi}\)
Jak wyliczyc pierwiastki bo nie wszystkie bedą pasowac bo nie wszystkie \(\displaystyle{ x}\) naleza do dziedziny
\(\displaystyle{ x _{1} = \pi +2k \pi \vee x _{2} = \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
Z dziedziną bo do niej nie nalezy \(\displaystyle{ x=k \pi}\)
Jak wyliczyc pierwiastki bo nie wszystkie bedą pasowac bo nie wszystkie \(\displaystyle{ x}\) naleza do dziedziny
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 14:26 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol alternatywy to \vee
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol alternatywy to \vee