"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Czy zna ktoś wzory na wyrażenie \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{3}x}\) od \(\displaystyle{ \sin x}\)? Konkretnie to chodzi mi o wzór, gdzie po jednej stronie będzie tylko \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{3}x}\) a po drugiej tylko \(\displaystyle{ \sin x}\) (i ew. operacje arytmetyczne lub liczby rzeczywiste). Coś tego typu jak "kąty połówkowe".
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Stosując liczby zespolone
\(\displaystyle{ \left(\cos\frac{1}{3}x+i\sin\frac{1}{3}x\right)^3=\cos x+i\sin x}\)
otrzymamy układ równań na szukane wielkości w zależności od \(\displaystyle{ \sin x,\;\cos x.}\)
\(\displaystyle{ \left(\cos\frac{1}{3}x+i\sin\frac{1}{3}x\right)^3=\cos x+i\sin x}\)
otrzymamy układ równań na szukane wielkości w zależności od \(\displaystyle{ \sin x,\;\cos x.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Zauważmy, że:
\(\displaystyle{ \sin x = \sin \left(\frac{x}{3}+\frac{x}{3}+\frac{x}{3}\right)}\)
A to już możemy śmiało rozwijać za pomocą wzoru na \(\displaystyle{ \sin 3x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \sin \left(\frac{x}{3}+\frac{x}{3}+\frac{x}{3}\right)}\)
A to już możemy śmiało rozwijać za pomocą wzoru na \(\displaystyle{ \sin 3x}\)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, o 23:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Źle się wyraziłem lub nie potrafię wykorzystać tej zależności - przekształcając ten wzór doszedłem do postaci \(\displaystyle{ \sin x=-4 \cdot \left( \sin \frac{1}{3}x \right) ^3 + 3 \cdot \sin\frac{1}{3}x}\). A ja potrzebuję postać tego typu \(\displaystyle{ \sin\frac{1}{3}x=4 \cdot (\sin x)^2 - 3 \cdot \sin x}\) (nie musi to być prawdą, teraz tylko ilustruję to, o co mi chodzi) , czyli po jednej stronie (np. lewej) ma być tylko \(\displaystyle{ \sin\frac{1}{3}x}\). Czy da się tak to przekształcić?szw1710 pisze:Stosując liczby zespolone
\(\displaystyle{ \left(\cos\frac{1}{3}x+i\sin\frac{1}{3}x\right)^3=\cos x+i\sin x}\)
otrzymamy układ równań na szukane wielkości w zależności od \(\displaystyle{ \sin x,\;\cos x.}\)
Ostatnio zmieniony 13 sie 2011, o 22:04 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Takie coś Cię nie satysfakcjonuje?
\(\displaystyle{ \sin x = -4 \sin^3 \frac{x}{3} + 3 \sin \frac{x}{3}}\)
Masz po lewej tylko \(\displaystyle{ \sin x}\), a po prawej działania na \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = -4 \sin^3 \frac{x}{3} + 3 \sin \frac{x}{3}}\)
Masz po lewej tylko \(\displaystyle{ \sin x}\), a po prawej działania na \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
"Ułamkowe" tożsamości trygonometryczne
Tak, ale żeby wyliczyć \(\displaystyle{ \sin\frac{x}{3}}\) mając dane \(\displaystyle{ \sin x}\) trzeba rozwiązać równanie trzeciego stopnia, a i tak nie zawsze da się to (bez znajomości odpowiednich wzorów) ująć liczbowo. Stąd jestem ciekaw czy istnieje jakiś wzór "odwrotny" do tego, czyli po jednej stronie ma być tylko \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{3}}\), a po drugiej "cała reszta" (\(\displaystyle{ \sin x}\), liczby, operacje arytmetyczne).Marcinek665 pisze:Takie coś Cię nie satysfakcjonuje?
\(\displaystyle{ \sin x = -4 \sin^3 \frac{x}{3} + 3 \sin \frac{x}{3}}\)
Masz po lewej tylko \(\displaystyle{ \sin x}\), a po prawej działania na \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{3}}\)