Funkcja trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mr240760
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lut 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: REDA
Podziękował: 4 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: mr240760 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg \alpha =3}\) oblicz wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\sin ^{3} \alpha }{\cos ^{2} \alpha }}\)
Doszedłe do \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot \sin \alpha}\) i co dalej? Może jakaś podpowiedz czy nie jestem w ślepej uliczce
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 17:03 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: aleP »

Wiedząc ,że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg \alpha =3}\) oblicz wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\sin ^{3} \alpha }{\cos ^{2} \alpha }}\)
Doszedłe do 3x3x\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i co dalej? Może jakaś podpowiedz czy nie jestem w ślepej uliczce

-- 11 sie 2011, o 15:30 --

Takie zadania często rozwiązuje się metodą prób i błędów
Potrzebne będą tylko Ci 2 własności przy tym
jedynka trygonometryczna czyli:
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}\alpha + \cos ^ {2}\alpha = 1}\)
i ten z którego już skorzystałeś czyli

\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sin \alpha}{ \cos \alpha}}\)

Ułóż sobie z nich układ rówń, pomyśl co wiesz a czego nie i kombinuj. W razie problemów pisz.

-- 11 sie 2011, o 15:32 --

A dodam jeszcze, że wystarczy że obliczysz sinus i cosinus, a potem sobie już do odpowiednej potęgi je podniesiesz i po zadaniu.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 17:02 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
mr240760
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lut 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: REDA
Podziękował: 4 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: mr240760 »

Wyliczyłem z 1-ki trygonometrycznej że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{10}{9} }}\) . Nie wiem jak to się ma do \(\displaystyle{ \tg \alpha = 3}\) Czy może ktoś to potwierdzić ,że jest to dobrze - nie mam dostępu do tablic!?
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 20:15 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: bartek118 »

To inaczej. Kąt jest ostry! Rysuj trójkąt prostokątny, z Pitagorasa brakujący bok i wtedy masz wartości wszystkich pozostałych funkcji trygonometrycznych
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: Marcinek665 »

mr240760 pisze:Wyliczyłem z 1-ki trygonometrycznej że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{10}{9} }}\) . Nie wiem jak to się ma do \(\displaystyle{ \tg \alpha = 3}\) Czy może ktoś to potwierdzić ,że jest to dobrze - nie mam dostępu do tablic!?
Wyszło Ci, że \(\displaystyle{ \sin x > 1}\), więc coś nie tak.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: aleP »

Tablice nie są potrzebne, chociaż dzięki nim też można rozwiązać ale chyba jest to trudniejszy sposób. Pomyliłeś się gdzieś na obliczeniach. Przedstaw je znajdziemy błąd. Albo jak wolisz to spróbuj tak jak proponuje kolega wyżej - narysuj trójkąt prostokątny i oznacz tak żeby \(\displaystyle{ \tg\alpha}\) wychodził 3 resztę obliczysz z tw. pitagorasa
Ostatnio zmieniony 11 sie 2011, o 20:31 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: Igor V »

mr240760 pisze:Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg \alpha =3}\) oblicz wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{\sin ^{3} \alpha }{\cos ^{2} \alpha }}\)
Doszedłe do \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot \sin \alpha}\) i co dalej? Może jakaś podpowiedz czy nie jestem w ślepej uliczce
Mając tg możesz policzyć sin i cos (z jedynki trygonometrycznej i/lub z tga=sina/cosa za pomocą podstawienia).A potem to wystarczy tylko podstawić do przykładu obliczone wartości i ewentualnie poskracać,zredukować co się da.-- 11 sie 2011, o 21:43 --
mr240760 pisze:Wyliczyłem z 1-ki trygonometrycznej że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{10}{9} }}\) . Nie wiem jak to się ma do \(\displaystyle{ \tg \alpha = 3}\) Czy może ktoś to potwierdzić ,że jest to dobrze - nie mam dostępu do tablic!?
Z tego co policzyłem to powinno ci chyba tam wyjść że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{9}{10} }}\)
mr240760
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lut 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: REDA
Podziękował: 4 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: mr240760 »

Z Pitagorasa jest łatwiej i szybciej . Przepraszam za błąd w odwrotności wyniku z 1-ki
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

Funkcja trygonometryczne

Post autor: aleP »

Dobra to zacznę:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin ^{2}\alpha + \cos ^{2}\alpha = 1\\ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \end{array} \\ \\ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = 3\\ \sin ^{2}\alpha + \cos ^{2}\alpha = 1 \end{array} \\ \\ \begin{cases} \sin \alpha = 3\cos \alpha\\ \sin ^{2}\alpha + \cos ^{2}\alpha = 1 \end{array} \\ \\ \begin{cases} \sin \alpha = 3\cos \alpha\\ 9\cos ^{2}\alpha + \cos ^{2}\alpha = 1 \end{array}}\)
(...)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{\frac{1}{10}} \\ \sin \alpha = 3\sqrt{\frac{1}{10}}}\) I dalej to już chyba prosto
nowe polecenie
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, o 19:51 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych
ODPOWIEDZ