Równoważność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Równoważność trygonometryczna

Post autor: Mr_Green »

Cześć, mógłby ktoś mi wyjaśnić krok po kroku to przejście: \(\displaystyle{ {\tg^{4}{x}}+\tg^{4}{ \left( \frac{\pi}{2}-x+k\pi \right) }+\frac{2}{{\tg^{2}{x}}\cdot\tg^{2}{ \left( \frac{\pi}{2}-x+k\pi \right) }}=4 \Leftrightarrow \tg^{4}{x}+\ctg^{4}{x}+2=4}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 5 sie 2011, o 11:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu nawiasów
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równoważność trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

wykorzystano tożsamości trygonometryczne oraz okresowość funkcji
ODPOWIEDZ