Znajdz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2} \cos \pi x}\)
moje rozwiazanie: \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}+k \frac{1}{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C:\langle0;24\rangle}\)
Dobrze?
Znajdz miejsca zerowe
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Znajdz miejsca zerowe
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos \pi x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos \pi x=0}\)
\(\displaystyle{ \pi x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi \wedge \pi x= \frac{ 3 \pi }{2}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}+2k \wedge x= \frac{ 3 }{2}+2k}\)
gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ \cos \pi x=0}\)
\(\displaystyle{ \pi x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi \wedge \pi x= \frac{ 3 \pi }{2}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}+2k \wedge x= \frac{ 3 }{2}+2k}\)
gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 4 sie 2011, o 14:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Znajdz miejsca zerowe
A nie lepiej tak \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}+k}\)? Bo odstep miedzy miejscami zerowymi jest ten sam to po co dwa iksy?
Ostatnio zmieniony 4 sie 2011, o 19:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: stosowanie podwójnego znaku zapytania nie jest konieczne
Powód: stosowanie podwójnego znaku zapytania nie jest konieczne
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znajdz miejsca zerowe
A nie lepiej zamiast spójnika \(\displaystyle{ \wedge}\) użyć \(\displaystyle{ \vee}\) a jeszcze lepiej napisać słownie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.