Złożenie nieskończoności sinusów jest (chyba) zbieżne do funkcji stałej \(\displaystyle{ f(x)=0}\). Uzasadnij.
\(\displaystyle{ \sin(\sin(\sin\ldots(\sin x))\ldots))) = \sin(x) \circ \sin(x) \circ \sin(x) \circ \ldots = 0}\)
superpozycja nieskończonej ilości sinusów
- Arch_Stanton
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kl
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
superpozycja nieskończonej ilości sinusów
\(\displaystyle{ -1 \le \sin x \le 1}\)
Więc dziedzina funkcji \(\displaystyle{ \sin{ (\sin x)}}\) jest zawężona do\(\displaystyle{ \langle -1;1 \rangle}\), a tym samym jej zbiór wartości do\(\displaystyle{ \langle \sin(-1) ; \sin 1 \rangle}\).
Przy coraz większej liczbie złożeń, argumenty znajdują się coraz bliżej zera, a
\(\displaystyle{ \lim_{ t\to 0 }\sin{t} =0}\)
Więc dziedzina funkcji \(\displaystyle{ \sin{ (\sin x)}}\) jest zawężona do\(\displaystyle{ \langle -1;1 \rangle}\), a tym samym jej zbiór wartości do\(\displaystyle{ \langle \sin(-1) ; \sin 1 \rangle}\).
Przy coraz większej liczbie złożeń, argumenty znajdują się coraz bliżej zera, a
\(\displaystyle{ \lim_{ t\to 0 }\sin{t} =0}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
superpozycja nieskończonej ilości sinusów
Tw. Banacha o kontrakcji + 0 jest punktem stałym sinusa.
Edit: no chyba tak łatwo nie pójdzie, bo sinus nie jest kontrakcją. Można "tradycyjnie" (zdefiniować rekurencyjnie + ciąg monotoniczny i ograniczony).
Edit: no chyba tak łatwo nie pójdzie, bo sinus nie jest kontrakcją. Można "tradycyjnie" (zdefiniować rekurencyjnie + ciąg monotoniczny i ograniczony).
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, o 11:59 przez Lorek, łącznie zmieniany 1 raz.