wzory redukcujne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wzory redukcujne

Post autor: mat1989 »

w sumie to mam wyliczyć wartość czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{1-\frac{1}{3}+\frac{1}{9}-\frac{1}{27}+..}{0,(1)+\sin{690}}}\)
i właściwie problem polega na obliczeniu sin 690.
mógłby ktoś przypomnieć o co chodziło we wzorach redukcyjnych?
w tym przypadku akurat przychodzi mi do głowy takie rozwiązanie.
\(\displaystyle{ \sin 690=\sin(720-30)=-sin30=-\frac{1}{2}}\)
mógłby ktoś to sprawdzić?

Poprawiam zapis w LaTeXu. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 11 sty 2007, o 19:13 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wzory redukcujne

Post autor: Lorek »

Łokej jak można tego nie pamiętać?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wzory redukcujne

Post autor: mat1989 »

Adams pisze:jak można tego nie pamiętać?
wiesz całkowicie to nie zapomniałem, ale jak się czegoś nie używało przez 1,5 roku to się szczegółów nie zawsze pamięta
ODPOWIEDZ