Oblicz wartość wyrażenia wiedząc, że
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Oblicz wartość wyrażenia wiedząc, że
Z tego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos \alpha \cdot \sin \alpha }=2/ \cdot ( \cos \alpha \cdot \sin \alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos \alpha \cdot \sin \alpha }=2/ \cdot ( \cos \alpha \cdot \sin \alpha)}\)
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 13:13 przez aalmond, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 lip 2011, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NET
- Podziękował: 8 razy
Oblicz wartość wyrażenia wiedząc, że
a faktycznie źle to obliczyłem no a dalej mając
\(\displaystyle{ 1=2 \cdot \cos \alpha \cdot \sin \alpha}\)
to będzie tak? :
\(\displaystyle{ 1 =\cos ^2\alpha \cdot \sin^2 \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot \sin \alpha= \sqrt{1}}\) ?
-- 9 lip 2011, o 13:07 --
czy mam sie pozbyć tej 2? np. dzieląc całość przez nią?
\(\displaystyle{ 1=2 \cdot \cos \alpha \cdot \sin \alpha}\)
to będzie tak? :
\(\displaystyle{ 1 =\cos ^2\alpha \cdot \sin^2 \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot \sin \alpha= \sqrt{1}}\) ?
-- 9 lip 2011, o 13:07 --
czy mam sie pozbyć tej 2? np. dzieląc całość przez nią?
Ostatnio zmieniony 9 lip 2011, o 14:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznać się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznać się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Gość Specjalny
- Posty: 5019
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Oblicz wartość wyrażenia wiedząc, że
Jeśli Ci wyszło \(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) to będzie wszystko.