cos i uprość
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 cze 2011, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
cos i uprość
Witam mam takie pytanie jak obliczyć \(\displaystyle{ \cos \frac{24}{6}\pi}\) i jak obliczyć \(\displaystyle{ \left( \frac{\sin}{\cos } \right) ^{2} + \left( \frac{\cos }{\sin } \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lip 2011, o 08:37 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zadanie z granicą do działu - Własności i granice ciągów. Szeregi liczbowe.
Powód: Poprawa wiadomości. Zadanie z granicą do działu - Własności i granice ciągów. Szeregi liczbowe.
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
cos i uprość
\(\displaystyle{ \cos \frac{24}{6} \pi =\cos \left( \frac{24 \cdot 180}{6} \right) =\cos \left( 2 \cdot 360 \right) = \cos 0 =1}\)
Ostatnio zmieniony 4 lip 2011, o 08:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wydzielono odpowiedź na zadanie niepasujące do działu.
Powód: Poprawa wiadomości. Wydzielono odpowiedź na zadanie niepasujące do działu.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
cos i uprość
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin}{\cos} \right)^2+ \left( \frac{\cos}{\sin} \right)^2= \frac{1-\cos^2}{\cos^2} +\frac{1-\sin^2}{\sin^2}= \frac{\sin^2-\cos^2\sin^2}{\cos^2} +\frac{\cos^2-\sin^2\cos^2}{\sin^2}= \frac{1-2\sin^2\cos^2}{\sin^2\cos^2}= \frac{1}{\sin^2\cos^2}-2}\)
Hymm, nie wiem czy to jest prostsze.
Hymm, nie wiem czy to jest prostsze.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
cos i uprość
Skąd wziąłeś tę równość?Pancernik pisze:\(\displaystyle{ \frac{\sin^2-\cos^2\sin^2}{\cos^2} +\frac{\cos^2-\sin^2\cos^2}{\sin^2}= \frac{1-2\sin^2\cos^2}{\sin^2\cos^2}}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
cos i uprość
Nawet gorzej. Pancernik stosuje niestandardowy sposób dodawania ułamków: wymnóż mianowniki i dodaj liczniki.
JK
JK
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
cos i uprość
Czyli to co napisał Zimx ^^Jan Kraszewski pisze:Nawet gorzej. Pancernik stosuje niestandardowy sposób dodawania ułamków: wymnóż mianowniki i dodaj liczniki.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
cos i uprość
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos^2}{\cos^2} +\frac{1-\sin^2}{\sin^2}= \frac{\sin^2-\cos^2\sin^2}{\cos^2} +\frac{\cos^2-\sin^2\cos^2}{\sin^2}}\)
Tutaj zrobiłem błąd cwaniaki. Nawet nie sprawdziliście całego działania.
Miało być tak:
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos^2}{\cos^2} +\frac{1-\sin^2}{\sin^2}= \frac{\sin^2-\cos^2\sin^2}{\cos^2\sin^2} +\frac{\cos^2-\sin^2\cos^2}{\sin^2\cos^2}}\)
I dalej jest dobrze
Tutaj zrobiłem błąd cwaniaki. Nawet nie sprawdziliście całego działania.
Miało być tak:
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos^2}{\cos^2} +\frac{1-\sin^2}{\sin^2}= \frac{\sin^2-\cos^2\sin^2}{\cos^2\sin^2} +\frac{\cos^2-\sin^2\cos^2}{\sin^2\cos^2}}\)
I dalej jest dobrze