rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rozwiąż równanie
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin 4 x + \sqrt{3} \sin 2 x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin 4 x + \sqrt{3} \sin 2 x = 0}\)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, o 15:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rozwiąż równanie
próbowałam. ale mi nie wychodzi;/Rogal pisze:sin 4x rozpisz sobie ze wzoru na podwojony kąt.
mógłbyś mi pomóc??
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2\sin2x\cos2x + \sqrt{3}(2\sin1x\cos1x)=0}\)miodzio1988 pisze:Ale co Ci nie wychodzi? Pokaż jak próbowałaś
\(\displaystyle{ 2[(2 \sin1x \cos1x)(\cos ^{2}x - \sin ^{2}x)] + \sqrt{3}(2\sin1x \cos1x) = 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin1x\cos1x[2(\cos ^{2}x - \sin ^{2}x) + \sqrt{3}] = 0}\)
i teraz nie wiem... czy
\(\displaystyle{ 2(\sin1x\cos1x) = 0 \vee 2(\cos ^{2}x - \sin ^{2}x) + \sqrt{3} = 0}\)
i ew gdybym miała to dobrze to z pierwszego warunku to mi wyszło
\(\displaystyle{ \sin1x =0 \vee \cos1x =0}\)
i by wyszło dla \(\displaystyle{ x=k\pi \vee x= \frac{\pi}{2} +k\pi}\)
ale drugiego nawiasu to nie mam pojęcia jak zrobić.
o ile to jest dobrze...
??
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
rozwiąż równanie
Niestety to jest całkiem bez sensu.
Odpowiedz sobie na jedno zaj... znaczy niezwykle ważne pytanie - po kiego grzyba rozpisałaś ten sin 2x?
Zostaw go w spokoju.
Odpowiedz sobie na jedno zaj... znaczy niezwykle ważne pytanie - po kiego grzyba rozpisałaś ten sin 2x?
Zostaw go w spokoju.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
rozwiąż równanie
Jak już wspomniano (ale mam to puszczam).
Nie pozbywaj się (2x) - będzie wygodniej.
Patrz :
\(\displaystyle{ 2sin2xcos2x+\sqrt 3 sin2x=0}\)
\(\displaystyle{ sin2x(2cos2x+\sqrt 3)=0}\) (jak bardzo chcesz to podstaw \(\displaystyle{ t=2x}\))
Nie pozbywaj się (2x) - będzie wygodniej.
Patrz :
\(\displaystyle{ 2sin2xcos2x+\sqrt 3 sin2x=0}\)
\(\displaystyle{ sin2x(2cos2x+\sqrt 3)=0}\) (jak bardzo chcesz to podstaw \(\displaystyle{ t=2x}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
rozwiąż równanie
jak już tak zrobiłaś to możesz z tego drugiego nawiasu zrobić takie coś:
\(\displaystyle{ 2(\cos ^{2}x + \sin ^{2}x)+ \sqrt{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos2x= -\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x=- \frac{5}{6} \pi +2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 2x=\frac{5}{6} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2(\cos ^{2}x + \sin ^{2}x)+ \sqrt{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \cos2x= -\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x=- \frac{5}{6} \pi +2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ 2x=\frac{5}{6} \pi +2k \pi}\)