Witam
Mam problem z takimi rownaniami:
1) \(\displaystyle{ sinxtgx-\sqrt{3}=tgx-\sqrt{3}sinx}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{4sinx - sin2x}{cosx}=4cos^2x}\)
Z góry dzięki za pomoc
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 19:07 ]
W dugim zadaniu ma być \(\displaystyle{ \frac{4cosx-sin2x}{cosx}=4cos^2x}\)
sorki za blad
Równanie
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Równanie
1)
\(\displaystyle{ D=\mathbb{R}\\
tgx(sinx-1)=-\sqrt{3}(sinx-1)\\
(tgx+\sqrt{3})(sinx-1)=0}\)
chyba tyle wystarczy
2)
\(\displaystyle{ D=\{x:\;x\in R cos{x}\neq 0\}\\
\frac{4cosx-2sinxcosx}{cosx}=4cos^{2}x\\
4-2sinx=4cos^{2}x\\
4-2sinx=4(1-sin^{2}x)}\)
dalej podstawienie t=sinx i kwadratowe itp.itd. ...
\(\displaystyle{ D=\mathbb{R}\\
tgx(sinx-1)=-\sqrt{3}(sinx-1)\\
(tgx+\sqrt{3})(sinx-1)=0}\)
chyba tyle wystarczy
2)
\(\displaystyle{ D=\{x:\;x\in R cos{x}\neq 0\}\\
\frac{4cosx-2sinxcosx}{cosx}=4cos^{2}x\\
4-2sinx=4cos^{2}x\\
4-2sinx=4(1-sin^{2}x)}\)
dalej podstawienie t=sinx i kwadratowe itp.itd. ...