Wyprowadzenia wzorów - f. trygonometr. sumy i różnicy k

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
spardek

Wyprowadzenia wzorów - f. trygonometr. sumy i różnicy k

Post autor: spardek »

Jeśli ktoś wyprowadzi mi te wzory, to bardzo będe wdzięczny

1.
|sin (alfa/2)| = sqrt(1 + cos(alfa/2))

2.
|sin (alfa/2)| = sqrt(1 - cos(alfa/2))
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wyprowadzenia wzorów - f. trygonometr. sumy i różnicy k

Post autor: Tomasz Rużycki »

Pisz wątki w działach, które są do tego przeznaczone.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wyprowadzenia wzorów - f. trygonometr. sumy i różnicy k

Post autor: Yavien »

gdyby jeszcze te wzory byly prawdziwe...
CHyba cos sie gdzies pomylilo.
alfa = 90o
alfa/2 = 45o
sin(alfa/2) = sqrt(2)/2 = |sin(alfa/2)|
cos(alfa/2) = sqrt(2)/2

sqrt(1 + cos(alfa/2)) = sqrt(1 + sqrt(2)/2) sqrt(2)/2
sqrt(1 - cos(alfa/2)) = sqrt(1 - sqrt(2)/2) sqrt(2)/2
ODPOWIEDZ