dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
Zbadaj dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ \tg ^{2}{x}+ \tg x +a=0\\
\cos{ 2 x}-\cos{x}+a=0}\)
Proszę o pomoc, nie bardzo wiem jak się za to zabrać..
\(\displaystyle{ \tg ^{2}{x}+ \tg x +a=0\\
\cos{ 2 x}-\cos{x}+a=0}\)
Proszę o pomoc, nie bardzo wiem jak się za to zabrać..
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 13:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
1. podstawienie
\(\displaystyle{ t=\tg{x}}\)
2.
Rozpisz cosinusa kąta podwojonego i podstawienie
\(\displaystyle{ t=\cos{x}}\)
\(\displaystyle{ t=\tg{x}}\)
2.
Rozpisz cosinusa kąta podwojonego i podstawienie
\(\displaystyle{ t=\cos{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
Z drugim się zgodzę, bo po podstawieniu przynajmniej jeden pierwiastek równania musi należeć do przedziału od -1 do 1 i rozpisuję możliwości, ale co mi daje podstawienie w pierwszym przykladzie? Jaki tam jest dodatkowy warunek by móc to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
Tyle wiem, ale jaki warunek po sprowadzeniu>?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
Takie proste to jest to przy sinusie i cosinusie gdzie t bedzie nalezalo od -1 do 1, ale w tym wypadku tangens nie jest ograniczony tym przedziałem, więc nie wiem co dalej, proszę o rzeczową podpowiedź...
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równan
I była rzeczowa.
Tangens nie jest ograniczony - tak jak zmienna pomocnicza (t) - zatem aby to z tangensem miało rozwiązanie (rozwiązania) to to z (t) ma je mieć.
Tangens nie jest ograniczony - tak jak zmienna pomocnicza (t) - zatem aby to z tangensem miało rozwiązanie (rozwiązania) to to z (t) ma je mieć.