Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) należącego do liczb rzeczywistych jeden z pierwiastków równania
\(\displaystyle{ (12p + 6)x^2 + 16px + 9p = 0}\)
jest sinusem, a drugi kosinusem tego samego kąta rozwartego?
dla jakiej wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
dla jakiej wartości parametru
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 21:37 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Czy możesz w końcu zacząć używać LaTeX'u? Kolejny nieregulaminowy post wyląduje w koszu.
Powód: Czy możesz w końcu zacząć używać LaTeX'u? Kolejny nieregulaminowy post wyląduje w koszu.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
dla jakiej wartości parametru
Podpowiedź 1.:
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
Podpowiedź 2.:
Sinus kątów rozwartych zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ (0; 1)}\), zaś kosinus - \(\displaystyle{ (-1; 0)}\).
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
Podpowiedź 2.:
Sinus kątów rozwartych zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ (0; 1)}\), zaś kosinus - \(\displaystyle{ (-1; 0)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
dla jakiej wartości parametru
mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak to zacząć;/-- 24 cze 2011, o 13:24 --Althorion pisze:Podpowiedź 1.:
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
Podpowiedź 2.:
Sinus kątów rozwartych zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ (0; 1)}\), zaś kosinus - \(\displaystyle{ (-1; 0)}\).
mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak to zacząć;/Althorion pisze:Podpowiedź 1.:
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\)
Podpowiedź 2.:
Sinus kątów rozwartych zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ (0; 1)}\), zaś kosinus - \(\displaystyle{ (-1; 0)}\).
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
dla jakiej wartości parametru
Z pierwszej podpowiedzi wnioskujesz, że \(\displaystyle{ x_1^2 + x_2^2 = 1}\).
Z drugiej zaś, że \(\displaystyle{ x_1x_2 \in (-1; 0)}\).
I to tyle, skorzystać ze wzorów Viete'a i zadanie gotowe.
Z drugiej zaś, że \(\displaystyle{ x_1x_2 \in (-1; 0)}\).
I to tyle, skorzystać ze wzorów Viete'a i zadanie gotowe.