Witam.
Nie wiem jak obliczyć wartośc cosinusa
\(\displaystyle{ \sin \frac{34}{3}\pi}\)
Nie mam pojęcia jak obliczyć.
wartość cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wartość cosinusa
Może ktoś Ci napisze - ja (najczęściej) czekam aż user coś zrobi, np wykorzysta podaną podpowiedź i napisze co z niej ma. Może trzeba coś poczytać.
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
wartość cosinusa
\(\displaystyle{ \sin {\frac{34}{3} \pi} = \sin{ 2040 ^{\circ}}= \sin{ (5 \cdot 360 +240) }= \sin 2 40 ^{\circ}= \sin ( 270-30)=- \cos 3 0 ^{\circ}=- \cos \frac{ \pi }{6}}\)
-- 23 cze 2011, o 06:58 --
-- 23 cze 2011, o 07:01 --
Skożystałem z dwóch wzorów. Podaje żebyś sobie to przenalizował.
\(\displaystyle{ \sin {(k \cdot 360+x)}= \sin x}\)
i
\(\displaystyle{ \sin {(270-x)}= - \cos x}\)
-- 23 cze 2011, o 06:58 --
I nie żebym się czepiał \(\displaystyle{ \sin x}\) nie czytamy jako cosinus tylko sinusreckos pisze:Witam.
Nie wiem jak obliczyć wartośc cosinusa
\(\displaystyle{ \sin \frac{34}{3}\pi}\)
Nie mam pojęcia jak obliczyć.
-- 23 cze 2011, o 07:01 --
Skożystałem z dwóch wzorów. Podaje żebyś sobie to przenalizował.
\(\displaystyle{ \sin {(k \cdot 360+x)}= \sin x}\)
i
\(\displaystyle{ \sin {(270-x)}= - \cos x}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 07:50 przez ares41, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to ^{\circ} . Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji Latex'a.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia to ^{\circ} . Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji Latex'a.