Równania cyklometryczne - pytanie natury ogólnej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Równania cyklometryczne - pytanie natury ogólnej

Post autor: tatteredspire »

Czy praktykuje się bezpośrednie stosowanie następujących wzorów takich jak np.

\(\displaystyle{ \arcsin x =- \arcsin ( -x)=\frac{ \pi }{2}- \arccos x = \arctan \frac{x}{\sqrt{1-x^2}}}\)

czy należy do nich dochodzić poprzez zależności trygonometryczne?

Pytam, ponieważ nie wiem, czy można stracić punkt/y za taki sposób rozwiązania zadania i tego typu rzeczy. Czy zna ktoś tego typu realia?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, o 21:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu na zgodny z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Równania cyklometryczne - pytanie natury ogólnej

Post autor: Spektralny »

Są one raczej powszechnie znane i stosowane bo wynikają (w mniej lub bardziej oczywisty sposób) z podstawowych szkolnych tożsamości trygonometrycznych.

Pozdrawiam,
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Równania cyklometryczne - pytanie natury ogólnej

Post autor: tatteredspire »

Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ