Mam takie zadanko do rozwiazania:
Podać liczbę będącą zasadniczym okresem funkcji \(\displaystyle{ g(x)= \ctg (2x)}\).
Prosze o pomoc.pozdrawiam
Znajdź okres zasadniczy funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Znajdź okres zasadniczy funkcji
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, o 21:43 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Znajdź okres zasadniczy funkcji
\(\displaystyle{ g(x+T)=g(x)\\[1ex]
\ctg 2(x+T)=\ctg 2x}\)
Co wiemy o \(\displaystyle{ \alpha,\beta,}\) jeśli \(\displaystyle{ \ctg\alpha=\ctg\beta?}\)
\ctg 2(x+T)=\ctg 2x}\)
Co wiemy o \(\displaystyle{ \alpha,\beta,}\) jeśli \(\displaystyle{ \ctg\alpha=\ctg\beta?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Znajdź okres zasadniczy funkcji
W treści zadania nie ma żadnej wzmianki o \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, o 22:08 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Nie używaj Caps Locka. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Znajdź okres zasadniczy funkcji
Przecież to moja wskazówka!!! \(\displaystyle{ \alpha=2(x+T),\;\beta=2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Znajdź okres zasadniczy funkcji
wskazowka!? niestety moja wiedza matematyczna nie pozwala mi z niej skorzystac, ale dziekuje za pomoc.
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Znajdź okres zasadniczy funkcji
Okres zasadniczy \(\displaystyle{ ctgx}\) wynosi \(\displaystyle{ \pi}\).
W \(\displaystyle{ ctg 2x}\) Okres jest dwukrotnie zawężony czyli wynosi??
W \(\displaystyle{ ctg 2x}\) Okres jest dwukrotnie zawężony czyli wynosi??