Równanie kwadratowe z sinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mati24568
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 5 razy

Równanie kwadratowe z sinusem

Post autor: mati24568 »

\(\displaystyle{ (2\sin \alpha-1)x ^{2} -2x+\sin \alpha =0}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in < -\frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}>}\)

Dla jakich \(\displaystyle{ \alpha}\) równanie ma dwa różne pierwiastki takie, że suma ich odwrotności to \(\displaystyle{ 4\cos \alpha}\)?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Równanie kwadratowe z sinusem

Post autor: zidan3 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x _{1} }+ \frac{1}{x _{2} }=4\cos x \\ \frac{x _{1}+x _{2} }{x _{1}x _{2} } =4\cos x}\)
i z Viety teraz

Oczywiscie jeszcze musisz sprawdzić warunek \(\displaystyle{ \Delta>0}\), żeby były 2 różne pierwiastki.
ODPOWIEDZ