Jak rozwiązać równanie
4sin(Πx)=4x�-4x+5
Nie wiem od czego tu zacząc!
Rownanie trygonometryczne i kwadratowe
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rownanie trygonometryczne i kwadratowe
A zapisz tak
\(\displaystyle{ f(x)=4\sin \pi x\\g(x)=4x^2-4x+5}\)
równanie wygląda tak
\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
i teraz znajdź zbiory wartości tych funkcji.
\(\displaystyle{ f(x)=4\sin \pi x\\g(x)=4x^2-4x+5}\)
równanie wygląda tak
\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
i teraz znajdź zbiory wartości tych funkcji.
- qsiarz
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Rownanie trygonometryczne i kwadratowe
najpierw rozpatrzmy funkcje kwadratowa. ze wzoru na postac kanoniczna funkcji wyliczasz wspolrzedne wierzcholka, wynosza one (1/2,4), czyli f(x) przyjmuje najmniejsza wartosc dla x=1/2 i wynosi ona 4. wspolczynnik przy x^2 jest dodatnie wiec ramiona do gory. zbior wartosci to