Funkcje trygonometryczne w potędze

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
voolt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 12 razy

Funkcje trygonometryczne w potędze

Post autor: voolt »

Oblicz:
a) \(\displaystyle{ 3 ^{\sin ^{2}x } =2+3 ^{\cos^{2}x}}\)
b) \(\displaystyle{ 2 ^{\sin x-1} > \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

Jeszcze tego nie ogarniam, resztę materiału na jutro opanowałem
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Funkcje trygonometryczne w potędze

Post autor: cosinus90 »

a) pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ 3^{cos^{2}x}}\) i po uproszczeniach podstaw \(\displaystyle{ 3^{cos^{2}x} = t}\) z odpowiednim założeniem.
b) sprowadź prawą stronę do potęgi o podstawie \(\displaystyle{ 2}\) i opuść podstawy potęg.
ODPOWIEDZ