Zadanie
Zakładając, że:
\(\displaystyle{ sinx+cosx=m}\) oblicz \(\displaystyle{ sin ^{3}x+cos ^{3}x}\)
Zakładając, że sinx+cosx...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Zakładając, że sinx+cosx...
ok zastosowałem się i otrzymałem:
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)(1-sinxcosx)}\) mogę podstawić m pod sumę sin i cos ale co z 1-sinxcosx??
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)(1-sinxcosx)}\) mogę podstawić m pod sumę sin i cos ale co z 1-sinxcosx??
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zakładając, że sinx+cosx...
\(\displaystyle{ (\sin x + \cos x)^2= m^2}\) wylicz to i wykorzystaj do \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\)-- 10 czerwca 2011, 00:22 --
trzeba podstawic, innego wyjscia nie mavoolt pisze: \(\displaystyle{ (sinx+cosx)(1-sinxcosx)}\) mogę podstawić m pod sumę sin i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Zakładając, że sinx+cosx...
Ok mam, wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{2} m(1-m)(1+m)}\)lub też
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}m(1-m ^{2})}\)
zgadza się ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}m(1-m ^{2})}\)
zgadza się ?