Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{2}+ \frac{1}{2} \sqrt{ \frac{1}{2} + \frac{1}{2} \cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left<0; \pi\right>}\)
Nie wiem jak się za to zabrać, a właściwie jak to ugryźć na początku, więc prosiłbym o jakąś wskazówkę. Oprócz wyłączenia \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przed nawias nic mądrego nie przyszło mi do głowy.
Uproszczenie wyrażenia trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Uproszczenie wyrażenia trygonometrycznego
Zastosowałem i doszedłem do:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{2} + \sqrt{ \frac{1}{4}\cos \ \frac{ \alpha }{2} } }}\)
Da się jeszcze z tym coś zrobić ? Chodzi mi o zwinięcie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cos \frac{ \alpha }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{2} + \sqrt{ \frac{1}{4}\cos \ \frac{ \alpha }{2} } }}\)
Da się jeszcze z tym coś zrobić ? Chodzi mi o zwinięcie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cos \frac{ \alpha }{2}}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Uproszczenie wyrażenia trygonometrycznego
źle.
po zastosowaniu powyższej tożsamości zostaje:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot\cos{\frac{\alpha}{2}}}}\)
I stosujesz jeszcze raz powyższy wzorek.
po zastosowaniu powyższej tożsamości zostaje:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot\cos{\frac{\alpha}{2}}}}\)
I stosujesz jeszcze raz powyższy wzorek.