Wyznacz zbiór wartości funkcji
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Ze wzorów (można z tablic):
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \sqrt{2} sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} )}\)
\(\displaystyle{ sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} ) \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} ) \in <- \sqrt{2}; \sqrt{2} >}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in <- \sqrt{2}-2; \sqrt{2}+2 >}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \sqrt{2} sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} )}\)
\(\displaystyle{ sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} ) \in <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}sin( \alpha + \frac{ \pi }{4} ) \in <- \sqrt{2}; \sqrt{2} >}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in <- \sqrt{2}-2; \sqrt{2}+2 >}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Nadal nie rozumie, może ten temat po prostu nie jest dla mnie.... drugi raz podchodzę do zdawania trygonometrii i nadal nic mi nie świta w tym temacie.
Ma ktoś inny sposób na to zadanie?
Ma ktoś inny sposób na to zadanie?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2011, o 18:52 przez voolt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
no tak:
\(\displaystyle{ cosx+cosy=2cos \frac{x+y}{2} \cdot cos \frac{x-y}{2}}\)
I co mi to daje bo nie widzę zastosowania
\(\displaystyle{ cosx+cosy=2cos \frac{x+y}{2} \cdot cos \frac{x-y}{2}}\)
I co mi to daje bo nie widzę zastosowania
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ 2cos \frac{2x+ \frac{\pi }{2} }{2} \cdot cos \frac{-\pi}{4}-2}\)
i co z tym bo jeszcze bardziej sie przeraziłem formą zadania
i co z tym bo jeszcze bardziej sie przeraziłem formą zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2cos \frac{2x+ \frac{\pi }{2} }{2} \cdot cos \frac{-\pi}{4}-2=2cos(x+ \frac{\pi}{4} ) \cdot cos \frac{\pi}{4}-2= \sqrt{2} cos(x+ \frac{\pi}{4} ) -2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 12 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Więc zbiór wartości bd równy czemu? Mi wyszło z obliczeń że:
\(\displaystyle{ Y \in < \frac{ -3\sqrt{2} }{2} ; \frac{- \sqrt{2} }{2}>}\)
Dobrze?
zrozumialem to tak ze jeżeli doprowadzimy to do takiej postaci to najpierw Yki cosx=<-1;1> zmiana gdy przesuwamy go o wektor [0,-2] wiec Yki zmieniają sie na (-3;-1) później dzielimy przez pierwiastek czyli dziedzina taka jak w odpowiedzi wyżej.
\(\displaystyle{ Y \in < \frac{ -3\sqrt{2} }{2} ; \frac{- \sqrt{2} }{2}>}\)
Dobrze?
zrozumialem to tak ze jeżeli doprowadzimy to do takiej postaci to najpierw Yki cosx=<-1;1> zmiana gdy przesuwamy go o wektor [0,-2] wiec Yki zmieniają sie na (-3;-1) później dzielimy przez pierwiastek czyli dziedzina taka jak w odpowiedzi wyżej.