Przekształcenie prostego wzoru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kak2s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 cze 2011, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nibylandia

Przekształcenie prostego wzoru

Post autor: kak2s »

\(\displaystyle{ c^{2} = a^{2} +b ^{2} -2ab \cdot \cos \alpha}\)

Jak to zostało przekształcone do postaci: krok po kroku.

\(\displaystyle{ \frac{a^{2} +b ^{2}-c^{2}}{2ab} = \cos \alpha}\)


pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, o 09:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Przekształcenie prostego wzoru

Post autor: aalmond »

odejmij stronami \(\displaystyle{ (a^{2} +b ^{2})}\), a potem podziel stronami przez \(\displaystyle{ (-2ab)}\)
ODPOWIEDZ