obliczanie wartosci funkcji
obliczanie wartosci funkcji
wiedzac ze
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \cos2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \cos2 \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
obliczanie wartosci funkcji
1. Cosinus podwojonego kąta.
2. Jedynka trygonometryczna.
3. Cosinus podwojonego kąta
i jeszcze raz jedynka trygonometryczna
2. Jedynka trygonometryczna.
3. Cosinus podwojonego kąta
i jeszcze raz jedynka trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
obliczanie wartosci funkcji
Nie - początek :
\(\displaystyle{ cosx=2cos^2 (0,5x)-1}\)
[edit] Po poniższym - masz rację, zgubiłem kwadrat, poprawiam.
\(\displaystyle{ cosx=2cos^2 (0,5x)-1}\)
[edit] Po poniższym - masz rację, zgubiłem kwadrat, poprawiam.
Ostatnio zmieniony 9 cze 2011, o 07:50 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
obliczanie wartosci funkcji
\(\displaystyle{ cos2 \alpha = cos^{2 }\alpha- sin^{2 } \alpha\\
cos2 \alpha =2cos^{2 } \alpha-1 \\ \\
cos2 \alpha =2cos^{2 } 2 \frac{\alpha} {2} -1 \\ \\
cos2 \alpha = 2( cos^{2} \frac{ \alpha }{2}- sin^{2} \frac{ \alpha }{2}) ^{2}-1 \\ \\
cos2 \alpha = 2( 1- 2sin^{2} \frac{ \alpha }{2}) ^{2}-1}\)
Chyba się nie pomyliłem.
cos2 \alpha =2cos^{2 } \alpha-1 \\ \\
cos2 \alpha =2cos^{2 } 2 \frac{\alpha} {2} -1 \\ \\
cos2 \alpha = 2( cos^{2} \frac{ \alpha }{2}- sin^{2} \frac{ \alpha }{2}) ^{2}-1 \\ \\
cos2 \alpha = 2( 1- 2sin^{2} \frac{ \alpha }{2}) ^{2}-1}\)
Chyba się nie pomyliłem.
obliczanie wartosci funkcji
\(\displaystyle{ 2(1-4\sin ^{4} \frac{ \alpha }{2}-4\sin ^{4} \frac{ \alpha }{2})-1}\)
\(\displaystyle{ 2(1-4 ( \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{16}) ^{4}+4( \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{16}) ^{4})-1}\)
\(\displaystyle{ 2-1=1}\)
\(\displaystyle{ 2(1-4 ( \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{16}) ^{4}+4( \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{16}) ^{4})-1}\)
\(\displaystyle{ 2-1=1}\)