własność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maciekg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 13 mar 2011, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

własność trygonometryczna

Post autor: maciekg »

\(\displaystyle{ sin4x=2sin4xcos4x}\) Czy to jest prawdziwe?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

własność trygonometryczna

Post autor: Freddy Eliot »

nie
Ostatnio zmieniony 8 cze 2011, o 19:13 przez Freddy Eliot, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

własność trygonometryczna

Post autor: Jan Kraszewski »

Zawsze prawdziwe jest \(\displaystyle{ \sin 8x=2\sin 4x\cos 4x}\).

JK
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

własność trygonometryczna

Post autor: zidan3 »

chyba o to ci chodziło:
\(\displaystyle{ \sin4x=2\sin2x\cos2x}\)
tak jest prawdziwa ta rownosc.
Jesli sie nie pomyliles to oczywiscie jest sprzeczna.
ODPOWIEDZ