Niewiem jak rozwiazac te zadania:
Trojkat o katach 45 stopni i 60 stopni , jeden ma 15 cm (ten 45 stopni).
Musze obliczyc odcinek (X) czyli przeciwprostokątna.
Trojkat majacy jeden bok 8 lezy przy kacie alfa drugi ma 6 i lezy przy kacie beta
Oblicz wartosc:
\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha - \sin \beta \cdot \ctg \alpha + \sqrt{1 - \cos ^{2} \alpha }}\)
A tego to nierozumiem kompletnie:
Roznica poziomow poczatku i konca toru saneczkowego jest rowna 84 cm. Oblicz kat spadku tego toru jezeli ma ona dlugosc 160cm.
Oblicz wartość wyrażenia
Oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 7 cze 2011, o 22:49 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Oblicz wartość wyrażenia
1) Jak dobrze rozumiem mamy trójkąt prostokątny. Jeden kąt ma \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\). Przyprostokątna przy kącie \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\) ma długość 15 cm. Jesli tak to skorzystaj funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 7 cze 2011, o 22:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny.
Powód: Błąd ortograficzny.
Oblicz wartość wyrażenia
Jakos niewychodzi mi.piti-n pisze:1) Jak dobrze rozumię mamy trójkąt prostokątny. Jeden kąt ma \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) i \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\). Przyprostokątna przy kącie \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\) ma długość 15 cm. Jesli tak to skorzystaj funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Coverop,
W pierwszym zadaniu to chyba nic innego jak \(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \cos {45 ^{o}}\)
Narysuj sobie ten trójkąt i powinieneś bez problemu to dostrzec.
A to ostatnie to też zauważ, że jest to trójkąt w którym przeciwprostokątna ma 160 a jedna przyprostokątna 84.
Tutaj przyda się \(\displaystyle{ \sin}\)
W pierwszym zadaniu to chyba nic innego jak \(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \cos {45 ^{o}}\)
Narysuj sobie ten trójkąt i powinieneś bez problemu to dostrzec.
A to ostatnie to też zauważ, że jest to trójkąt w którym przeciwprostokątna ma 160 a jedna przyprostokątna 84.
Tutaj przyda się \(\displaystyle{ \sin}\)
Oblicz wartość wyrażenia
mario54 pisze:Coverop,
W pierwszym zadaniu to chyba nic innego jak \(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \cos {45 ^{o}}\)
Narysuj sobie ten trójkąt i powinieneś bez problemu to dostrzec.
A to ostatnie to też zauważ, że jest to trójkąt w którym przeciwprostokątna ma 160 a jedna przyprostokątna 84.
Tutaj przyda się \(\displaystyle{ \sin}\)
Czyli: \(\displaystyle{ 30 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \cos {45 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \sqrt{2} = 30}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{30}{\sqrt{2}} = \frac{30 \sqrt{2}}{2} = 15 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{x} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \sqrt{2} = 30}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{30}{\sqrt{2}} = \frac{30 \sqrt{2}}{2} = 15 \sqrt{2}}\)