Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \sin{x}+\sin{2x}+\sin{3x}=\cos{x}+\cos{2x}+\cos{3x}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ 2sin2x cosx + sin2x=2cos2x cosx + cos2x}\)

\(\displaystyle{ sin2x (2cosx + 1) = cos2x(2cosx+1)}\)

\(\displaystyle{ (sin2x-cos2x)(2cosx+1)=0}\)

Dalej chyba zrobisz sam ?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

ehh, jak mogłem tego nie zauważyć.......
Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ